Vlasnica marketinške agencije NS PROMO TEAM,  Svetlana Gašević, akreditovana je od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao fizičko lice za stručna usavršavanja za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave. U jednoj od svojih obuka, “Kako da otkriješ svoje najbolje ja!”, ona ističe značaj i potrebu da otkrijemo najbolji deo sebe sa velikom napomenom da prvo sredimo svoje stanje na nama konstruktivan način pa tek onda krenemo u dalji razvoj. 

Odakle nam uopšte potreba da otkrivamo najbolji deo sebe? Potreba dolazi od prepoznavanja rezultata i efekata koje smo ostvarivali kada smo dali neki “najbolji” deo sebe i od osećaja koje ti efekti stvaraju. To je ona emocija, prepoznatljiva kao polet, energija, radost življenja, volja i ispunjenost. Bilo bi sjajno kada bismo mogli svaki dan tako da se osećamo. Često je to nemoguće, a normalno je da je ponekad i nemoguće. Svako od nas ima određene brige, probleme ili neprijatne situacije koje se dešavaju. Skoro pa je neizvodljivo da u neprijatnim situacijama osećamo polet i ispunjenost. Jedino što tada želimo je da što pre izađemo iz te situacije i da se što pre vratimo u ono zadovoljno stanje. Ključna stvar nastupa upravo tada! Ključ najbržeg razvoja jeste svesnost. Svesnost trenutka i situacije. Kada smo svesni da se neprijatna situacija dešava, prvo što treba da uradimo jeste da je kao takvu prihvatimo. Čim prihvatimo da se dešava nešto loše i da se dešava nama, osećajem prihvatanja već nam je lakše. Osećajem prihvatanja znači da smo svesni da se to dešava nama i tu smo, ne idemo od toga, ne bežimo. Bežanjem ili ignorisanjem problema, privremeno smanjujemo neizvesnost i strepnju koja se vrlo često opet vraća u istom ili drugom obliku. Kada jednom prevaziđemo određenu situaciju, svaki naredni put nam je sve lakše i lakše da se nosimo sa takvom ili sličnom situacijom. I kada smo već tu i prihvatamo takvo stanje, na nama je da odlučimo hoćemo li da postupimo konstruktivno ili destruktivno. Zanimljivo je to što nas često energetski  isto “košta” da li postupamo na jedan ili drugi način, ali efekti su neuporedivo drugačiji i potpuno suprotni.
Konstruktivno sagledavanje znači da razmišljaš kako da rešiš problem na određeni način, a da znaš da ćeš sa tim biti zadovoljan. Konstruktivno je i svesno preuzeti krivicu i platiti za svoje greške, ako će ti postupci osvestiti dalje korake i odluke i učiniti da budemo za sebe još bolji u budućnosti. Šta je kome konstruktivno, najčešće je stvar pojedinca, ali svakako to osobi koja odlučuje daje svetliju sliku nakon rešavanja konkretnog problema.
U suprotnom, destruktivne osobe, rešenja traže u novim problemima, svađi, nezadovoljstvu, nervozi, u drugima i njihov proces izlaženja iz neprijatne situacije i rešavanja problema traje mnogo duže. Takva stanja čak mogu da dovedu i do još gore situacije jer sve vreme u svemu okolnom traže uzorok i rešenje, a ne u onome od čega treba da pođu, odnosno od sebe.
Kako da znaš da si ispravno postupio? Teško da možeš da znaš, i što više o tome razmišljaš nekada ti se donošenje odluke čini još težim. Daj sve što je do tebe u skladu sa svim tvojim moralnim, etičkim principima i vrednostima, i nećeš nikada osećati kajanje zbog neželjenog rezulatata. I opet ako nema rezultata, u redu je. Jednostavno, neke stvari ne bi trebalo da se dese, a vreme će pokazati da je tako bilo bolje. Ako misliš da je ipak trebalo još malo da se potrudiš, velika je šansa da ćeš se posle kajati. Najlepši je osećaj kada se ni zbog čega ne kaješ jer si uradio sve što je do tebe. Tada stičeš mir i zadovoljstvo i ostavljaš prostora za otkrivanje onog najboljeg dela sebe. Tada stičeš uvid i u sopstvene manjkavosti i nedostatke i opet samo svesnošću ih prihvataš i krećeš da ih sagledavaš konstruktivno. Na taj način se stalno usavršavaš i ulažeš u sebe a to je neprocenjivo. Ističem, da je veliko umeće paralelno se nositi sa problemima i otkrivati svoje potencijale i raditi na tome. Veliko, ali ne i nemoguće umeće. Razni su načini za osvešćivanje svojih kapaciteta i potencijala, kao i promena načina razmišljanja i sagledavanja stvari. Prvo krenimo od toga da budemo svesni svake situacije koja se dešava i gde njen potencijalni razvoj može da odvede. Kada naučimo da budemo svesni, dalji razvoj je mnogo brži. Više  o ovoj i sličnim temama pročitajte u nekom od narednih tekstova.