Svetlana Gašević,  vlasnica marketinške agencije Ns Promo Team, akreditovani je realizator obuka u Nacionalnoj Akademiji za javnu upravu. Takođe, Svetlana je sertifikovani trener i stalni predavač u okviru drugih ustanova koje se bave edukacijom. Njen razvoj u trenerskom smeru, krenuo je i pre osnivanja sopstvene firme, koja posluje više od jedne decenije. Tokom svih ovih godina mnogo ulaže u lični razvoj i profesionalno usavršavanje na ličnom, tako i na planu svojih zaposlenih. Svetlana je do sada realizovala brojne obuke u raznim kompanjama iz oblasti ličnog razvoja, prodaje i upravljanja događajima. Na ovoj stranici možete pročitati njene misli, namere i postulate kojima se vodi u svojim edukacijama koje možete pronaći na: https://nspromoteam.com/edukacije-novo/

OTKRIJ SVOJE NAJBOLJE JA

Koliko puta vam se u životu desilo da vam nešto nedostaje, određeno znanje, veština, mudrost, ili čak i mir, kojim biste ispunili prazninu koja sprečava da ostvarite ono što ste naumili?

To što vam nedostaje nije problem. Problem je da jasno razumete šta vam nedostaje. To je mnogo teže razumeti nego konkretno ispunjavati potrebu.  Kada steknete jasnu viziju onoga što vam je potrebno, vi ste 50% posla uradili. Potom je potrebno da to što vam nedostaje-steknete. To je vaš posao i zadatak koji je lak kada znate šta on tačno podrazumeva. Postoje brojni načini za pronalaženje onih delova sebe kojih niste ni svesni da postoje. Možda baš ti delovi popunjavaju sve ove rupe. Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo lepo da trenuci koje inače ne volite ili ih rado izbegavate (čekanje u redu, čekanje prevoza, čekanje odgovora, neprijatan odgovor ili razgovor…) budu trenuci u kom pored sve neprijatnosti možete mnogo toga lepog i korisnog da uvidite. Samo treba da budete toga svesni. Svesnost u svakom trenutku je ključna karika celoživotnog razvoja. Bez ovoga lanac će se kad-tad raspasti. I ako se raspadne, opet je u redu. Opet ide svesnost trenutka. Život je neprekidan trening razvoja kapaciteta, mogućnosti i širenja vidika. Ako nam je ovo postulat, onda za nas neće biti zime, gladi, neuspeha, jer ćemo stalnim razvojem širiti svoje mogućnosti i kapacitete i konstantno otkrivati nove delove sebe koji će biti izvanredni, uzbudljivi a pre svega dragoceni. Sve što nas okružuje i sve o čemu mislimo, možemo da posmatramo na razne načine i iz raznih životom sazidanih uverenja. Kada nas to što nas čini i okružuje čini ispunjenim- to je sjajno! A šta kada nas to pritiska, muči, otežava funkcionisanje?

Znamo da ne valja i da nešto moramo da menjamo, ali ne znamo ni šta, ni kako ni odakle da počnemo. I naravno, imamo mnogo prepreka koje su nam veće od cilja. Tu nastupa ključan odgovor na pitanje: Da li mi je prepreka veća od cilja?

Ako jeste, neka je, neka ostane prepreka i živi s tim. Ako je cilj veći, onda nema prepreke koja može da uništi cilj. Samo budi toga svestan. Tom stalnom svesnošću stičeš sigurnost, stav  i istrajnost na svom putu. Tu primenjuješ sagledavanje stvari iz drugih uglova. Nađi model koji će ostvariti tvoju misiju, u skladu sa tvojom svešnošću o ispravnosti cilja i jačini nad preprekom. Pronađi one skrivene dubine u sebi koje će ti promeniti poglede, stavove, odnose. Miruj. Zapravo. Potpuno i duboko. Ovo je izuzetno teško. Ako mi ne veruješ, probaj. Probaj da sediš, ćutiš, uroniš u sebe, u svoj duboki, unutrašnji mir 10 minuta bez ikakvih misli, emocija.. samo praznina i ništavilo. Veoma je teško i svako ko to može, je veoma uspešan u menjaju svesti. Dubok, unutrašnji a pritom i pre svega svesni odmor resetuje naše telo, emocije, misli… daje im novu energiju, dozvoljava im da misle drugačije, lepše, bez onih stega koje non stop vuku za sobom i koje su navikle da te stalno vuku u istom pravcu. Još jedna odlična preporuka za osvešćivanje svojih skrivenih i dragocenih delova sebe jeste da probaš da sve što radiš, radiš najbolje što možeš i znaš. Kada pereš sudove, neka to budu najbolje oprani sudovi na svetu (iz tvog ugla), kada provodiš vreme sa decom (neka to bude najkvalitetnije i najbolje moguće vreme, iz tvog ugla naravno), kada obavljaš neki radni zadatak, neka to bude najbolje odrađen radni zadatak.. I ma koliko MOŽDA to sve neko ne cenio (muž ne obraća pažnju što ti tako dobro održavaš kuću jer ga nije briga, šef ne primećuje odlično obavljen posao jer je zaokupljen nečim drugim, dete ne obraća pažnju na tvoj trud jer mu se samo gleda crtani..) i dovelo te do lošeg osećaja, zapamti, uvek sve radiš zbog sebe i zbog ispunjavanja svojih praznina a ne tuđih.  I kada ti izgleda da radiš zbog drugih, uradi najbolje što možeš, jer ćeš ispuniti sebe.. i nije bitno da li će to neko videti ili neće, život svako malo podvlači crtu i dodeljuje priznanja. Kada doživiš lično zadovojlstvo ličnim radom  i trudom, nema lepšeg osećaja od toga. Dok ovo pišem, osećam se divno jer delim jedno divno iskustvo i ma koliko god znam da će biti mnogo raznih komentara od super, sjajno, do ma šta je ovo, bezbveze, kome ovo treba, pa sve ovo već znamo… meni je opet divno, jer dajem sve od sebe, radim ono što volim bez bojazni gde će ovo završiti jer moja misija je jednostavna: Želim da podelim sa vama meni značajna viđenja da bih pomogla onom ko pomoć ovde prepozna, sa drugom namerom, da od ovih stvari zarađujem, jer imam reference, priznanja, iskustva i mogućnosti. I treća stvar, da budem uvek iskrena prema vama i prema sebi, jer ne zaboravite iskrenost je kao voda: krajnje neophodna. Sve ostalo su sokovi koji samo trenutno zadovoljavaju žeđ, ali bez vode se ne može živeti.

SREDI SE PA KRENI

Odakle nam uopšte potreba da otkrivamo najbolji deo sebe? Potreba dolazi od prepoznavanja rezultata i efekata koje smo ostvarivali kada smo dali neki “najbolji” deo sebe i od osećaja koje ti efekti stvaraju. To je ona emocija, prepoznatljiva kao polet, energija, radost življenja, volja i ispunjenost. Bilo bi sjajno kada bismo mogli svaki dan tako da se osećamo. Često je to nemoguće, a normalno je da je ponekad i nemoguće. Svako od nas ima određene brige, probleme ili neprijatne situacije koje se dešavaju. Skoro pa je neizvodljivo da u neprijatnim situacijama osećamo polet i ispunjenost. Jedino što tada želimo je da što pre izađemo iz te situacije i da se što pre vratimo u ono zadovoljno stanje. Ključna stvar nastupa upravo tada! Ključ najbržeg razvoja jeste svesnost. Svesnost trenutka i situacije. Kada smo svesni da se neprijatna situacija dešava, prvo što treba da uradimo jeste da je kao takvu prihvatimo. Čim prihvatimo da se dešava nešto loše i da se dešava nama, osećajem prihvatanja već nam je lakše. Osećajem prihvatanja znači da smo svesni da se to dešava nama i tu smo, ne idemo od toga, ne bežimo. Bežanjem ili ignorisanjem problema, privremeno smanjujemo neizvesnost i strepnju koja se vrlo često opet vraća u istom ili drugom obliku. Kada jednom prevaziđemo određenu situaciju, svaki naredni put nam je sve lakše i lakše da se nosimo sa takvom ili sličnom situacijom. I kada smo već tu i prihvatamo takvo stanje, na nama je da odlučimo hoćemo li da postupimo konstruktivno ili destruktivno. Zanimljivo je to što nas često energetski  isto “košta” da li postupamo na jedan ili drugi način, ali efekti su neuporedivo drugačiji i potpuno suprotni.
Konstruktivno sagledavanje znači da razmišljaš kako da rešiš problem na određeni način, a da znaš da ćeš sa tim biti zadovoljan. Konstruktivno je i svesno preuzeti krivicu i platiti za svoje greške, ako će ti postupci osvestiti dalje korake i odluke i učiniti da budemo za sebe još bolji u budućnosti. Šta je kome konstruktivno, najčešće je stvar pojedinca, ali svakako to osobi koja odlučuje daje svetliju sliku nakon rešavanja konkretnog problema.
U suprotnom, destruktivne osobe, rešenja traže u novim problemima, svađi, nezadovoljstvu, nervozi, u drugima i njihov proces izlaženja iz neprijatne situacije i rešavanja problema traje mnogo duže. Takva stanja čak mogu da dovedu i do još gore situacije jer sve vreme u svemu okolnom traže uzorok i rešenje, a ne u onome od čega treba da pođu, odnosno od sebe.
Kako da znaš da si ispravno postupio? Teško da možeš da znaš, i što više o tome razmišljaš nekada ti se donošenje odluke čini još težim. Daj sve što je do tebe u skladu sa svim tvojim moralnim, etičkim principima i vrednostima, i nećeš nikada osećati kajanje zbog neželjenog rezulatata. I opet ako nema rezultata, u redu je. Jednostavno, neke stvari ne bi trebalo da se dese, a vreme će pokazati da je tako bilo bolje. Ako misliš da je ipak trebalo još malo da se potrudiš, velika je šansa da ćeš se posle kajati. Najlepši je osećaj kada se ni zbog čega ne kaješ jer si uradio sve što je do tebe. Tada stičeš mir i zadovoljstvo i ostavljaš prostora za otkrivanje onog najboljeg dela sebe. Tada stičeš uvid i u sopstvene manjkavosti i nedostatke i opet samo svesnošću ih prihvataš i krećeš da ih sagledavaš konstruktivno. Na taj način se stalno usavršavaš i ulažeš u sebe a to je neprocenjivo. Ističem, da je veliko umeće paralelno se nositi sa problemima i otkrivati svoje potencijale i raditi na tome. Veliko, ali ne i nemoguće umeće. Razni su načini za osvešćivanje svojih kapaciteta i potencijala, kao i promena načina razmišljanja i sagledavanja stvari. Prvo krenimo od toga da budemo svesni svake situacije koja se dešava i gde njen potencijalni razvoj može da odvede. Kada naučimo da budemo svesni, dalji razvoj je mnogo brži. Više  o ovoj i sličnim temama pročitajte u nekom od narednih tekstova.